9.11.2017

Kun perhe huomioidaan, sujuu työkin paremmin

Toisinaan työntekijää tarvitaan eniten kotona. Väestöliitto auttaa työpaikkoja muuttumaan perheystävällisemmiksi. Siitä hyötyy myös työnantaja ja koko työyhteisö.

Tuntuuko työn ja muun elämän yhteensovittaminen vaikealta? Et ole ainoa. Tuoreen tutkimuksen mukaan 40 prosentilla 28–37-vuotiaista suomalaisista on sama ongelma.

– Perhebarometrimme mukaan monet pitävät työn joustoja jopa palkkaa tärkeämpänä, sanoo Lassi Köppä Väestöliitosta.

Köppä luotsaa Perheystävällinen työpaikka -ohjelmaa, joka auttaa työnantajia ottamaan huomioon eri elämäntilanteet osana työtä ja työpaikan käytäntöjä. Hänen mukaansa perheystävällisyys on ennen kaikkea asenne.

hyrrät pyörimässä

Lapsiperheen arki ei aina pyöri kuin hyrrä. Perheen ja työn yhteensovittamiseen tarvitaan joustoja.

– Voisiko ainakin sisäiset palaverit pitää kello 10:n ja 15:n välillä, jotta vanhemmilla olisi rauha päivähoitorumban pyörittämiseen? Sen ei pitäisi olla mahdotonta, jos vain tahtoa löytyy.

Hän painottaa, että projektissa perhe ymmärretään laajasti.

– Työntekijä voi olla iäkkäiden vanhempiensa omaishoitaja, vaikkei saakaan siihen virallista tukea. Jotta isälleen tai äidilleen voisi tarjota inhimillisen elämän sen loppupuolella, työpaikan tulee joustaa työn tekemisen paikassa ja ajassa.

Esimiehet ovat perheystävällisen ajattelun vakiinnuttamisessa vaa’ankieliasemassa. Heidän salliva ja ymmärtäväinen perusasenteensa säteilee koko työyhteisöön.

Maininta ei riitä

Perheystävällinen työpaikka -ohjelma polkaistiin käyntiin selvittämällä nykytilanne henkilöstökyselyllä.

– Ei riitä, että perheystävällisyys mainitaan työpaikan strategiassa tai työhyvinvointisuunnitelmassa, vaan sillä pitää olla katetta myös todellisuudessa.

Kyselyvastausten perusteella työpaikat ovat saaneet yksityiskohtaista tietoa eri yksiköiden tilanteista ja neuvoja kohennettavista asioista.

– Yhdessä kohdassa kysytään, suosittelisiko vastaaja työpaikkaansa perheystävällisenä. Vastaus kertoo työpaikasta paljon.

Kehittämistoimenpiteiden jälkeen kysely uusitaan vaikutusten seuraamiseksi. Ohjelman menestyksekkäästi läpi vieneet työpaikat saavat jatkossa käyttää perheystävällinen työpaikka -tunnusta rekrytoinnissa ja viestinnässä.

Köppä uskoo, että kokonaisvaltaiseen työhyvinvointiin panostaminen kannattaa myös taloudellisesti. Hyvä työilmapiiri muun muassa vähentää sairauspoissaoloja ja lisää työntekijöiden sitoutumista työpaikkaan.

Maistuisiko mummoloma?

poika ja isäisä

Yksi teleoperaattori tarjoaa ylimääräisen lomaviikon niille työntekijöille, joista on juuri tullut isovanhempia.

Ohjelman pilottivaiheeseen on osallistunut 14 työnantajaa. Mukana on toimijoita niin yritysmaailmasta kuin julkishallinnosta, muun muassa Kela, rakennuskonserni Skanska, Puolangan kunta ja uusimpana tulokkaana Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri.

– Olemme halunneet tehdä prosessista kohtalaisen kevyen, jotta se mukautuisi erilaisten organisaatioiden tarpeisiin. Sisältö on muotoa tärkeämpi.

Teleoperaattori DNA on saanut osallistumisestaan laajasti julkisuutta. Tämän vuoden alusta lähtien yhtiö on tarjonnut ylimääräisen lomaviikon vastasyntyneiden isovanhemmille. Hyvä esimerkki on myös Joensuun kaupungin ja Pohjois-Karjalan Osuuskaupan toteuttama lasten kesähoitojärjestelmä.

– Työntekijät saivat lomien aikana jättää kouluikäiset lapsensa päiväksi ohjattuun ammattimaiseen hoitoon. Palaute oli erittäin hyvää, Lassi Köppä kertoo.

On-off-asenne

Suomen lainsäädäntö tarjoaa hyvät edellytykset  perheystävällisyydelle, mutta vanhakantainen työkulttuuri panee kapuloita rattaisiin. Työntekijältä voidaan muun muassa evätä etätyömahdollisuus siksi, ettei työnantaja luota häneen.

Suomalaiset tekevät myös muita eurooppalaisia harvemmin lyhennettyä työaikaa. Kynnys ottaa osapäivätyö puheeksi esimiehen kanssa on usein niin korkea, että moni vaihtaa mieluummin työpaikkaa esimerkiksi hoitovapaan jälkeen.

– Suomalaisessa työelämässä vallitsee on-off-asenne: joko teet töitä kokopäiväisesti, tai et ollenkaan.

Perheystävällinen työpaikka –ohjelman pilotti päättyy ensi maaliskuussa. Tavoite on tehdä toiminnasta taloudellisesti kannattavaa. Köpän mukaan silloin tulee toden teolla testatuksi, onko Suomen työelämä valmis uudistumaan – ja myös maksamaan siitä.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on mukana Perheystävällinen työpaikka -hankkeessa. Lue lisää tästä.